Interculturalitatea Banatului

Ediţia a III-a, revăzută şi adăugită. Studiile reunite sub titlul Interculturalitatea Banatului își propun să atragă atenţia asupra faptelor semnificative de cultură și de civilizaţie dintr o regiune aflată la confluenţa Europei Centrale cu Europa de Sud-Est. Ele încearcă să redefinească problematica identităţilor în funcţie de dubla apartenenţă geografică pe care o are Banatul și în funcţie de moştenirile plurale cuprinse în patrimoniul acestuia.

Din cuprins: Scurtă istorie a populaţiilor din Banat; Trăsăturile melting pot-ului bănăţean; Timişoara interbelică: între „etnicitatea fictivă” şi societatea deschisă; Plurilingvismul şi interculturalitatea Banatului contemporan; Schimbările politice din 1989; Importanţa cunoaşterii istoriei interculturale a Banatului

Despre autori. Victor Neumann (n. 1953, Lugoj) este istoric şi filozof al culturii, profesor de istoria modernă a României şi istoria modernă a Europei la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara. Este cofondator – împreună cu profesorul Armin Heinen de la Universitatea din Aachen – şi director (din 2008) al Şcolii Doctorale Internaţionale de Istorie Conceptuală „Reinhart Koselleck” din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Colaborator periodic al revistelor culturale româneşti Orizont (Timişoara), Timpul (Iaşi), Observator Cultural(Bucureşti), Revista 22 (Bucureşti), Dilema Veche (Bucureşti), Apostrof (Cluj), Idei în Dialog(Bucureşti), Altitudini (Bucureşti) etc., este semnatarul a peste 500 de articole.