La începuturile fotografiei, spre sfârşitul anilor ‘30 ai secolului al XIX-lea, Willian H. Fox Talbot observa capacitatea inefabilă a aparatului fotografic de a înregistra „rănile timpului”. Raportată la propria noastră existenţă – asemenea concluziilor formulate de Susan Sontag –  această capacitate dezvăluie faptul că din perspectiva realităţii materiale cele mai neobişnuite „decimări” nu sunt cele ale pietrei, ci ale cărnii. A privi o fotografie în care este înfăţişată o persoană apropiată sau chiar propriul chip, devine în esenţă un proces emoţional, înainte de toate

 „Viaţa în sine nu reprezintă realitatea. Noi suntem cei care insuflăm viaţă în stânci şi pietre” -Frederick Sommer –

Lansarea a avut loc vineri 02 martie 2018 ora 18 în Sala Barocă. Cartea dlui dr. Cristian Graure: Istoria Artei Fotografice din Banat între 1839 și 1918. Identități vizuale în era modernității a fost publicată la Editura Eurostampa din Timișoara, 436 pagini.

În cadrul evenimentului a avut loc o dezbatere cu invitaţii, iar cei prezenţi au fost imortalizaţi prin imagini realizate de Daniela Schinderman (procedeul istoric Van Dyke) şi Miruna Basarabă (procedeul Cyanotipe), studente la Facultatea de Arte şi Design Timişoara şi membre Iris Fotoclub, coordonat de Damian Diaconescu.